sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Asioita ja lukuja kierroista

Nyt voisi olla hyvä aika tehdä koostetta siitä, mitkä on mulle ns. normaalit menkat ja normaali kierto. E-pillereiden lopetuksesta kun alkaa olla aika tarkkaan 2 vuotta aikaa. 

Lopettamisesta mulle tuli leukaan finnejä, joita on edelleen muutamia, ei kuitenkaan pahoja, enkä nyt varsinaisesti aknesta puhuisi. Hiukset alkoi ohentua ja niitä lähtee paljon, tämä jatkuu edelleen. On myös yksi pcos:n oire. Migreenikohtaukset vähenivät, niitä tuli pillereillä 4-5 kuussa ja nyt vain 1-2. Mieliala on tasaisempi, en enää saa ihmeellisiä raivokohtauksia (tai sellaisia äkkipikaisuustilanteita). 

Parasta lopettamisessa on ehkä ollut kuitenkin se, että olen alkanut tuntea omaa kroppaani ihan eri tavalla. Osaan tulkita eri oireita ja tunnistan mm. ovulaation (jos tunnistan, koska gyne väitti tosiaan, ettei sitä tapahdu). On silti huikeeta, että pystyn epäsäännöllisistä menkoista huolimatta kertomaan lähes päivälleen, koska menkat alkaa.

Tässä alla on kaikki kiertoni sen jälkeen, kun lopetin pillerit. Näistä olen vetänyt yli viisi ensimmäistä, koska ne ovat olleet pituudeltaan selkeästi jotain aivan muuta kuin mitä mun "normaali" kierto on.

1. 149
2. 59
3. 69 (Terolut)
4. 59
5. 65
6. 33
7.41
8. 50
9. 37
10. 41
11. 53
12. 46
13. 42

33, 37, 41, 41, 42, 46, 50, 53. Sanoisin, että mun kierron pituus on n. 40 päivää, kun se on mulle normaali kierto. Kenties tällöin ovulaatio tapahtuu myös kunnolla? Yli 50 päiväiset kierrot voisi hyvin olla niitä, jolloin ovulaatiota ei ole tapahtunut lainkaan. Tuo 33:n päivän kierto on jokin ihan mutantti, se on ollut ainoa täysin normaalipituinen kierto ja tapahtunut sen jälkeen, kun kierrot alkoi lyhentyä tuosta yli 60 päivästä. Liittynee ehkä jotenkin hormonitoiminnan palautumiseen? Kuitenkin jos esim. gyne kysyy, vastaan kiertojen olevan 40-50 päivää.

Ovulaation väitän tuntevani lähes joka kierrossa, mutta gyne on sitä mieltä, etten ovuloi. Hän ei tosin kysynyt lainkaan, mistä ovulaation tiedän tms. Mulla tulee selkeitä oireita. Läpinäkyvä ja venyvä vuoto lisääntyy ensin reilusti ja sitten iskee kovat kivut alavatsaan yhtenä päivänä. Tämän päivän jälkeen nännit tulee todella aroiksi ja tästä hetkestä menee aina tietty sama aika, että menkat sitten alkaa.

Eli luteaalivaihe kestää mulla 12-14 päivää. Lasken tämän siten, että päivä, jona tunnen kovat ovulaatiokivut on dpo 0. Jossain vaiheessa mulla alkoi tiputteluvuoto jo dpo 8:n kohdalla, mikä oli ahdistavaa. Vuoto kesti tällöin kaikkiaan n. 10-14 päivää ja menkkojen alkupäivää oli vaikeaa sanoa. Nyt tiputtelut on jääneet aikalailla pois, ehkä päivän tai kaksi voi jotain olla ennen vuotoa.

Vuoto on yhä niukkaa ja kestää noin vajaan viikon. Riittää, kun tyhjentää kuukupin kerran aamulla ja kerran illalla, eikä se silloinkaan usein ole kuin puolillaan. Kipuja mulla on yleensä yhtenä ekana runsaamman vuodon menkkapäivänä, tällöin riittää 400 mg Burana, eivätkä kivut enää sitten palaa. Paitsi tässä kierrossa kivut oli tosi kovat, piti ottaa 800 mg Buranaa, että auttoi. Lisäksi kivut palasivat lievinä takaisin, kun lääkkeen vaikutus lakkasi.

Aika paljon olen ehtinyt kroppaani tutustua, ehkä vähän liikaakin. Tästä voi olla paljon apua, kun ehkäisy jää pois tai sitten tämä aiheuttaa vain lisää turhaa stressiä. Jotenkin jaksan kuitenkin yhä uskoa, että pcos:stä huolimatta mun kroppa toimii jotenkin joskus. Eihän sitä koskaan tiedä..?

2 kommenttia:

 1. Noi ovisoireet ainakin kuulostaa siltä, että se ovulaatio siellä tapahtuisi. Itselläni on ihan samat oireet: läpinäkyvä lima ennen ovulaatioo, toispuoleinen mahakipu ovispäivänä ja seuraavana päivänä kipeät nännit. Itse varmistan vielä ovulaation oikeasti tapahtuneeksi aamulämmöistä, joista huomaan, että lämpö on oviksen jälkeisenä päivänä noussut 0,3-0,5 astetta. Oletko itse kokeillut noita aamulämpöjä? Toi luteaalivaiheen tipputtelu voisi viitata hieman liian heikkotasoiseen keltarauhashormoonitasoon. Mutta oireet kyllä kuulostaa lupaavalta raskautta ajatellen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulämpöjä seurasin pari kiertoa Natural Cyclesin avulla. Sovellus näytti pelkkien lämpöjen perusteella ovulaation tapahtuvaksi samaan aikaan kuin itsekin oireista päättelin. Lisäksi oon pari kertaa saanut tikkuun oviksen näkymään oikeana aikana, kun olen kokeillut. Aika vahva usko on siis, että ovuloin. :)

   Epäilinkin heikkoa keltarauhasen toimintaa tiputtelun vuoksi, mutta nyt tosiaan näyttää paremmalta, kun tiputtelu on vähentynyt viikosta päivään! Että ei tää mun tilanne ihan mahdottomalta vaikuta näillä tiedolla, mutta eihän sitä silti koskaan tiedä.

   Poista

Kiitos!